Biblioteca Mao

Een bibliotheek in de Dominicaanse Republiek met boeken in het Spaans en Engels voor kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar.

Dominicaanse Republiek, Midden-Amerika

Biblioteca Mao is een bibliotheek met boeken in het Spaans en Engels voor kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar.  Het project is een samenwerking tussen de Belgische vzw en het Dominicaanse NGO Casa de la Cultura. 

Het belangrijkste DOEL is kinderen en jongeren enthousiast maken voor literatuur en hun leesvaardigheid verbeteren. Ook ouders en leerkrachten inspireren en bijscholen om doelgericht en effectief leesonderwijs vorm te geven. 
 

-----

Lezen is een cruciale vaardigheid voor onze algemene ontwikkeling. Het  bevordert creatief, kritisch en analytisch denken. Het stimuleert ons geheugen, onze concentratie en verbeeldingskracht. Het verbreedt onze algemene kennis, woordenschat en communicatieve vaardigheden. 

Maar wat als er geen boeken beschikbaar zijn? Als scholen geen klasbibliotheekje hebben? Dat is het geval in de meeste steden en dorpen in de Dominicaanse Republiek. Het land staat op de voorlaatste plaats voor het lezen van de 79 landen die deelnamen aan de meest recente testen van de PISA-ranglijst. Dominicaanse leerlingen studeren af met vijf leerjaren achterstand ten opzichte van hun Belgische leeftijdsgenoten. 96% van de Dominicaanse leerlingen leest onder het niveau. 

Biblioteca Mao is een project in Mao, een stadje in het noordwesten van het land. Het ontstond naar aanleiding van verschillende gesprekken tussen ouders, directies en culturele werkers. 
Emma, een jonge Belgische leerkracht die op dat moment enkele jaren in Mao werkte, wilde helpen. Ze richtte samen met een collega leerkracht en een gepensioneerde boekenverkoopster de vzw Biblioteca Mao op. De Belgische vzw en het Dominicaanse ngo Casa de la Cultura sloten een samenwerkingsakkoord om hun droom waar te maken: een bibliotheek die de deuren zal openen in september 2022. 

De bibliotheek heeft een Spaans en Engelstalig boekenaanbod en organiseert voorleesmomenten. Zo wil het project kinderen en jongeren enthousiast maken voor literatuur en de leesvaardigheden verbeteren. Daarnaast maakt Biblioteca Mao ook brievenuitwisseling tussen Belgische en Dominicaanse kinderen mogelijk. Zo leren ze over elkaars cultuur, taal, dromen, idee├źn. 

-----

Vrijwilligers en stagiaires zullen ook erg welkom zijn zodra het project eenmaal goed is opgestart. 

Contact

EMMA LANSENS
info@bibliotecamao.com

Meer over Biblioteca Mao