Misingi

Misingi realiseert ontwikkelingsprojecten in Endamarariek ward en Engare Sero, Tanzania. De projecten rond educatie, watervoorziening, voeding, landbouw, cultuur, ondernemerschap,… beogen duurzame versterking van de lokale gemeenschap.

Tanzania, Afrika

Zuidwerking

Zowel in Endallah als in Engare Sero heeft Misingi studiebeurzenfondsen opgericht die beheerd worden door Misingi-comités. Deze maken een selectie van kandidaat-beursstudenten op basis van de studieresultaten en de financiële situatie van het gezin van de student. Deze studenten kunnen rekenen op een studiebeurs die doorloopt zolang ze goede resultaten kunnen blijven voorleggen en eindigt wanneer ze een diploma hoger of universitair onderwijs hebben gehaald. Na het behalen van het diploma vraagt het project dat de studenten hun beurs binnen een termijn van 5 jaar voor de helft terugbetalen aan het studiefonds. Op die manier blijft het fonds financieel gezond en hoeft niet al het geld uit België te komen. De resterende 50% wordt kwijtgescholden indien er correct wordt afbetaald. Gedeeld engagement dus.

Noordwerking

Al enkele jaren zijn zowel lagere als secundaire scholen de hoofdsponsors van het project. Met presentaties en workshops gaat Misingi ter plaatse om Belgische jongeren kennis te laten maken met de Afrikaanse cultuur, hun mondiale kijk te verbreden en het ver-van-mijn-bed-gehalte te verminderen. Naast de steun van scholen kan Misingi ook rekenen op vele individuele sponsors die via een Tanzaniaanse tour operator ter plaatse kennis maakten met het project. Ze weten dus perfect wat ze steunen en hoe er lokaal gewerkt wordt en spreken hiervoor vaak ook hun netwerk in België aan. Daarnaast doet het project ook beroep op het zogenaamde middenveld: 'De Kruin' uit Leopoldsburg die tijdens twee bouwkampen 2 kleuterschooltjes bouwden, de KVLV van Hechtel die tijdens een inleefreis de lagere school renoveerden en de Chiro van Muizen die tijdens 3 inleefreizen spelletjes gingen spelen in lagere en secundaire school. En al deze verenigingen spreken op hun beurt hun netwerk aan en doen zo aan draagvlakverbreding in het Noorden. Zo blijft Misingi hier springlevend.

Transparantie en goed beheer

De vereniging gaat er ten slotte prat op dat iedere eurocent ter plekke komt. Misingi werkt dan ook graag zo transparant mogelijk. De kernleden dragen zelf de kosten van hun reis en verblijf en ze kunnen rekenen op heel wat sympathisanten die wanneer ze naar Tanzania reizen bereid zijn om geld mee te nemen en te overhandigen zodat ook bankkosten worden vermeden. Op die manier worden de overheadkosten herleid tot het absolute minimum.

Contact

Steven Andries
info@misingi.be

Meer over Misingi