Rwanda

Afrika

In maart 2010 werd er een atletiekclub opgericht in Huye (Rwanda). Twee universiteitsstudenten, die zelf ervaren lopers zijn, begeleiden de jongeren op zaterdagnamiddag.

Het aantal sporters groeit van week tot week. De kinderen stappen 2 tot 4 km om de training te kunnen bijwonen. Verschillende komen op blote voeten of op slippers, maar het enthousiasme is des te groter.
Voor kinderen die reeds 10 trainingen bijwoonden worden er nu loopschoenen aangekocht. Het trainingsprogramma werd opgesteld met hulp van Hilde Lemey's clubgenoten van OEH ( Olympic Essenbeek Halle).

Dit is het eerste nationale initiatief in Rwanda ter bevordering van atletiek bij jongeren. Voor kinderen uit oorlogsgebieden is sporten een ondersteuning in traumaverwerking. De Nationale Rwandese Atletiekfederatie, die het project ten zeerste toejuicht, heeft plannen om ook clubs op te richten in enkele andere steden in de Zuidelijke Provincie.

Sedert 2013 nemen de atleten regelmatig deel aan wedstrijden in Kigali en dit in alle disciplines. Nog steeds onder de leiding van trainer Albert, de trainer van het eerst uur. De resultaten zijn zeer bevredigend en de club is op de 3de plaats gerankt in Rwanda. De ondersteuning bestaat momenteel in een gedeeltelijke tussenkomst in de reiskosten voor de deelname aan de competities