Cambodja

Azië

Project: ADOPTIE BASISSCHOOL in BOR YAKHA

Het verhaal

In het westen van Cambodja, in de Pailin provincie op de grens met Thailand stond eens een schooltje.... In deze school volgden 226 kinderen les. Hun leeftijd varieert van 5 tot 14 jaar. 

Omdat de lokale gemeenschap niet meer in staat is om de exploitatie van de school te financieren werd de school gesloten... De kinderen kregen geen les meer, vonden hun vriendjes niet meer terug op het schoolterrein en moesten ver reizen om een nieuwe school te vinden...

Ons doel

De Doenkers konden het sluiten van de school niet laten gebeuren en dus engageerden ze zich om Bor Yakha primary school te 'adopteren'. De school zelf staat op publiek terrein en wordt erkend door de Cambodjaanse overheid. Het is deze overheid die zorgt dat er leerkrachten worden aangesteld die les geven aan de jongeren. De Doenkers willen het aanbod in Bor Yakha blijven verzekeren en zetten daarom in op het versterken van de lokale gemeenschap. Enerzijds investeren we in de adoptie van de school en bouwen we deze verder uit, zowel naar materiaal als naar infrastructuur. 

Tegelijkertijd ondersteunen we de gemeenschap en zoeken we mee naar manieren waarop de lokale bevolking zelf kan instaan voor het exploiteren van de school en niet afhankelijk blijft van fondsen of donaties uit het Westen. We mikken hierbij onder andere op het versterken van het ondernemerschap.

Impact

Door de adoptie van de school helpen we 226 kinderen rechtstreeks. Zij krijgen de garantie dat ze op deze school kunnen blijven en dus niet op zoek moeten gaan naar een andere school.

De 215 gezinnen hebben de zekerheid dat hun kinderen onderwijs krijgen en kunnen dus ter plaatse blijven wonen en werken. Door het openstellen van de school als ontmoetingsruimte voor de lokale gemeenschap, versterken we de banden met de gezinnen en de dorpen in de buurt.

Infrastructuur

De school beschikt over:

 • 5 klaslokalen

 • Bibliotheekruimte

 • 2 pc's

 • Sanitaire voorzieningen voor jongens en meisjes

 • Kookgelegenheid om warme maaltijden te voorzien

 • Buitenterrein

STEUNEN?

Wil je graag dit project steunen? Dat kan door een peetouderschap op te nemen, als vrijwilliger ter plaatseaan de slag te gaan of een bezoek te brengen indien je hier met vakantie bent. Heb je een onderneming? Dan onderzoeken we graag met jou de mogelijkheden tot een structureel partnerschap

DOENK JIJ MEE?

Missie & visie

Doenkers stelt zich tot doel de zelfredzaamheid van kinderen en jongvolwassenen die in armoede leven te verhogen en hun lokale gemeenschappen te versterken. Dit doet Doenkers door te investeren in toegang tot kwaliteitsvol onderwijs voor de jongere en het stimuleren van innovatie en ondernemerschap in de gemeenschap.

Om dit te bereiken zet Doenkers in op 4 thema’s:

 1. Toegang tot kwalitatief onderwijs:
 2. Een actief betrokken gemeenschap:
 3. Gelijkheid: het kind staat centraal
 4. Duurzaamheid

Projecten

 1. Adoptie van een basisschool in Bor Yakha , Cambodja
 2. Bouwen van een 'brede school' in  Binga, Zimbabwe
 3. Uitbouwen van een leercentrum voor Burmese vluchtelingen in Mae Sot, Thailand

Vacatures

 • Stage in het buitenland?

  Wil je graag stage lopen in een lagere of secundaire school in de buurt van Ankor Wat? Doenkers VZW werkt samen met scholen in Siem Raep en nodigt je uit om je talenten in te zetten voor jongeren in het Zuiden. Je opdrachtenpakket wordt in overleg samengesteld en steeds zal je in co-teaching met de lokale leerkracht aan de slag gaan.

Contact

Roeland Van Kerckhove
Droogveldstraat 76
2880 Bornem - Mariekerke
052 52 8373
0472657831
roeland@doenkers.org

Bericht sturen

Links