Aardbevingen in Lombok ... nieuw leven voor oude bouwtechnieken

  • LzG
  • | Nieuws
  • | Aardbevingen in Lombok ... nieuw leven voor oude bouwtechnieken
07/01/2019
In het door aardbevingen geteisterde Indonesisch eiland Lombok staat Els Houttave van het project 'Grenzeloos Milieu' de noodlijdende bevolking bij. Els is daar al sinds 1998 privé aan de slag en vanaf 2011 kaderen haar activiteiten binnen de vereniging ‘Grenzeloos Milieu’ die in 2012 aansloot bij LzG. De vereniging wil duurzame ontwikkeling in de regio bevorderen door een brede waaier aan activiteiten: composteerlessen, taalcursussen, lessen over o.a. recyclage en de ecologische voetafdruk, domesticeren van wilde bijen, solar workshops, …

Opeenvolgende zware aardbevingen in augustus l.l. doorbraken bruusk het gewone levensritme en richtten in de hele streek een ravage van jewelste aan. Gelukkig vielen in de regio waar Els werkzaam is geen doden.
LzG stortte eind augustus €1000 om het project bij te staan.
Uit de mails die Els ons stuurde, maakten we deze bloemlezing.

Midden augustus 2018

Aangaande de gemoedstoestand van de mensen hier kan ik niets anders zeggen dan “petje af". Ze hebben wel schrik (en terecht want er schuilt nog gevaar op vele plaatsen) maar ze glimlachen en hebben vooral veel moed. Iedereen wil zijn verhaal kwijt en dus heb ik vooral mijn oren moeten spitsen. Hun verhaal vertellen heeft duidelijk een helend effect, dus ik luister.

Af en toe voelen we lichte trillingen. Bij elk scherp lawaai van iets dat breekt houdt iedereen zijn hart vast in de hoop dat het niet opnieuw een aardbeving is.
Ik kan u verzekeren dat er heel veel plaatsen zijn waar helemaal geen hulp aankomt. Ons lokaal team heeft gelukkig goed gewerkt en echt zijn best gedaan. Jammer dat we zo piepklein en met zo weinig zijn.

 

Begin oktober 2018

Op de heuvels liggen veel stenen en rotsen die losgekomen zijn door de trillingen of barsten. Die vormen een groot gevaar voor de valleibewoners.  We zijn dus al begonnen met het aanplanten van snelgroeiende planten die veel wortel vormen om zowel erosie tegen te gaan als de snelheid van rollende stenen of rotsen af te remmen. We betrekken hier vooral studenten bij.

Sinds het prille begin raadde ik de mensen hier aan om bamboe huizen te bouwen  maar mijn raad werd in de wind geslagen. Nu staan ze hier bijna allemaal met de vraag wat, hoe, wanneer, … 
Het is immers heel veel generaties geleden dat er zulke zware aardbevingen plaats vonden. De oude milieuvriendelijk technieken en kennis om de bamboe termietvrij te houden zijn dan ook met de voorouders begraven.

We zijn dus nu bezig met het zoeken van termietbestendige en ook milieuvriendelijk behandelde bamboe voor het eerste huisje dat we als voorbeeld willen bouwen.
Dat soort bamboe vinden is momenteel het moeilijkste. Het behandelingsproces duurt 1 à 3 maanden. In februari willen we een milieuvriendelijk bamboe behandelingsplatform oprichten waar iedereen kan komen leren hoe het proper en duurzaam kan.

Midden december 2018

Het voorbeeldhuis is klaar!