Sinds 2019 brengt Equator vzw verhalen van kinderen en jongeren van over heel de wereld samen.
Sinds 2019 brengt Equator vzw verhalen van kinderen en jongeren van over heel de wereld samen op het educatief platform My Equator. De films zijn gelinkt aan duurzame ontwikkeling en Global Justice en leren hen naar elkaar kijken als wereldburgers. Zo kunnen zij steeds meer vooroordelen weerleggen en racisme keren. Zoals volwassenen verwerven zij inzichten rond wereldwijde solidariteit en samenwerking.
HUN STEM VERSTERKEN
Leerlingen van scholen en jongerengroepen vertellen hun eigen mening rond aangelegenheden die hen aanbelangen.
Zij en hun begeleiders worden aangemoedigd om met een kritische blik de eigen leefsituatie te bestuderen en hun visie te vormen.
Zij zenden hun zelfgemaakte beelden met smartphone of videotoestel naar Equator die daarvan een afgewerkte getuigenis maakt volgens een vaste afspraak.
DUURZAME ONTWIKKELING
Via de samenwerking met scholen en organisaties brengen jongeren hun wensen voor een gezondere, veiligere en duurzamere leefwereld naar voor.
Alle thema’s van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties komen aan bod.
Op die manier ijvert Equator mee voor een sterkere ontwikkelingssamenwerking waarbij de kracht van de vragende bevolking het uitgangspunt is.
SAMENWERKING MOGELIJK MAKEN
Equator ijvert voor samenwerkende twinscholen, waarbij Vlaamse scholen en scholen wereldwijd met elkaar afspreken hoe zij elkaar kunnen versterken via verschillende uitwisselingsvormen en contact door de films waarin de leerlingen met elkaar converseren. Meestal worden deze films nadien ook beschikbaar gesteld op het platform zodat ook andere kinderen en jongeren eruit kunnen leren.
ONDERSTEUNING
Equator ondersteunt initiatieven van partners in het globale Zuiden via giften en vergoedingen die zij ontvangt. Daarmee kunnen projecten gerealiseerd worden die belangrijk zijn voor levensonderhoud, werkgelegenheid, gezondheid, onderwijs enz.… Denk aan het boren van een waterput, het aankopen van voedsel in oorlogsgebied, audiovisuele middelen voor in de klas, sanitaire voorzieningen, groenten in schooltuintjes, kweekgeiten voor zelfvoorzienende landelijke groepen, aanplanten van bomen, enz.…
INFORMATIE EN BEWUSTMAKING
Het is een opdracht én uitdaging voor de medewerkers (hoofdzakelijk vrijwilligers) van Equator om Vlaamse mensen bewust te maken van hedendaagse aspecten van ontwikkelingssamenwerking.
Het is tijd voor dekolonisering, tijd voor echte samenwerking in een model van gelijkheid en wederzijdse waardering.
Via allerlei wegen bewandelt Equator het publieke pad en tracht het zelf steeds meer een voorbeeld te bieden voor de motieven die zij zelf verspreidt.
====
Vrijwilligers
Dit project aanvaardt vrijwilligers om ondersteuning te bieden bij zowel de noord- als/of de zuidwerking.