Laafi

Sinds 2010 is dit project aan de slag in het Noorden van het land, meer bepaald het dorpje Kasseba in het Sahel-gebied. "Laafi" is de welkomstgroet die mensen ginds gebruiken: "Het ga je goed".

Burkina Faso, Afrika

In het afgelegen broussedorp Kasseba in het noorden van Burkina Faso staat een basisschool met een bibliotheek en een moestuin. Er zijn 220 leerlingen ingeschreven, meer meisjes zelfs dan jongens. Een goeie zaak in een land, waar onderwijs er niet voor elk kind is en waar meisjes vaak uit de boor vallen.

Lilie boereboom werkte er een aantal jaren als coöperant en kwam zo in aanraking met de schrijnende armoede en met het gebrek aan onderwijs in deze Sahelstreek. Na haar terugkeer in België startte ze een solidariteitsgroep, Vzw Laafi.

Voor Laafi is het recht op onderwijs voor elk kind alvast de belangrijkste doelstelling. 

In 2008 begon Laafi met de bouw van de eerste klas van de school. Vandaag staan er zes klassen, een sanitair blok met acht toiletten en een bibliotheek met een mooie collectie Franse en Afrikaanse boeken, waar er bovendien ook computerles gegeven wordt. De computers en de verlichting van de klassen krijgen elektriciteit van de zonnepanelen die Laafi installeerde.

Laafi koopt jaarlijks een grote voorraad rijst en bonen, waarmee de moeders elke middag een voedzame maaltijd bereiden voor de leerlingen. Een extra duwtje in de rug voor de dorpelingen om hun kinderen naar school te sturen.

Binnenkort kunnen de groenten geoogst worden uit de 1 hectare grote tuin, die de vrouwen van het dorp aangelegd hebben. Met financiële  steun van Laafi. Op termijn kan de tuin ook een extra inkomen betekenen voor de vrouwen.

Laafi kijkt ook verder dan de basisschool. Zo is er een nieuw project gestart, een soort p(m)eterschap voor leerlingen uit de laatste klas, die zouden kunnen overgaan naar het secundair maar daar niet de nodige middelen toe hebben. Een aantal van onze sympathisanten waren reeds bereid om deze kinderen financieel te steunen tijdens hun onderwijsparcours. Twee meisjes zijn al doorgestroomd naar de universiteit…..

Laafi werkt voor dit schoolproject samen met de lokale partner AREL (Association Rayon d’Espoir Laafi) in Kasseba Mossi.

Stagiaires: 

Door de huidige politieke onrust in het noorden van Burkina Faso kan Laafi nu geen stagiaires sturen naar de school.

Contact

Lilie Boereboom
vzwlaafi@gmail.com

Meer over Laafi