Lake Bunyonyi Project

De secundaire school, die we met ons project ondersteunen, is gelegen op Bwama Island, een eiland midden in Lake Bunyonyi. Dit grote kratermeer ligt in het zuiden van Oeganda aan de grens met Rwanda en Congo, op 1.632 m hoogte. Op de heuvels rondom het meer liggen dorpjes van waaruit jongens en meisjes over het water naar school komen. Heel wat jongeren blijven in de school slapen omdat de overtocht duur en soms gevaarlijk is.

Oeganda, Afrika

De school

In 1931 stichtte een Britse arts van de Church Missionary Society een leprakolonie op Bwama Island. Later werden deze gebouwen in gebruik genomen als klaslokalen en slaapzalen. Op het eiland vind je ook een Primary School, een kerk en een klein hospitaal.  
Tot voor kort waren de schoolgebouwen in zeer slechte staat: de klaslokalen en ook de slaapplaatsen van de leerlingen waren oud en vervallen, de daken lekten, de bepleistering viel van de muren. Malariamuggen en andere ongenode gasten konden ongestoord door de kapotte ramen naar binnen. Er was geen stromend water en nauwelijks elektriciteit. Er waren alleen een paar primitieve toiletten en geen wasgelegenheid.  


Verankering van het project

Wij zijn twee leerkrachten die in 2017 als vrijwilliger enkele weken lesgegeven hebben op Bwama Island. We waren onder de indruk van de slechte omstandigheden waarin de leerlingen les kregen en verbleven. Terug in België besloten we iets te doen om de infrastructuur van de school te verbeteren.  
Al enkele jaren werken we daarvoor nauw samen met enkele leraars die als vrijwilliger actief zijn in de gemeenschap rondom Lake Bunyonyi. Bij een tweede bezoek aan de school begin 2020 (net voor corona) en een derde bezoek einde 2022 (na corona) hebben we samen met hen geëvalueerd wat er al gerealiseerd was en hebben we verdere stappen in ons project besproken.  
 

Doel van het project

Met ons kleinschalig project willen we de secundaire school ondersteunen zodat de armste jongeren uit de omliggende dorpen betere kansen krijgen om zich te ontwikkelen en zo sterker in het leven te staan. 
De renovatie van de gebouwen, de vervanging van de daken en de bepleistering van de muren, is ons eerste doel. In de voorbije jaren hebben we met giften van sponsors en subsidies verschillende klasgebouwen en slaapzalen kunnen renoveren en een sanitair blok voor de meisjes kunnen bouwen. In de nabije toekomst willen we ook zorgen voor een sanitair blok voor de jongens en voor een betere huisvesting van leraren op het eiland.  
Op langere termijn willen we de zelfredzaamheid van de jongeren verhogen met educatieve projecten zoals bijvoorbeeld een schoolmoestuin. 
 

Steun aan het project

Wil je dit project steunen en wil je ons eenmalig of op regelmatige basis sponsoren, dan kan dit op rekeningnummer BE48 5230 8027 2427 van Leraars zonder Grenzen met mededeling “Gift aan LzG: Lake Bunyonyi Project". 

 

Wil je graag meer weten over ons project, klik voor foto’s en filmpjes op het onderstaande icoontje van Instagram: LakeBunyonyiSecondarySchool.
 

 

Nieuws

Contact

Els Janssens en Inge Van Der Biest
bunyonyi.secondaryschool@gmail.com

Meer over Lake Bunyonyi Project