Lake Bunyonyi Project

De secundaire school, die we met ons project ondersteunen, is gelegen op Bwama Island, een eiland midden in Lake Bunyonyi. Dit grote kratermeer ligt in het zuiden van Oeganda aan de grens met Rwanda en Congo, op 1632 m hoogte. Op de heuvels rondom het meer en op de negenentwintig eilanden liggen dorpjes van waaruit kinderen in houten kano’s naar de school varen, een negentigtal onder hen blijven in de school slapen.

Oeganda, Afrika

De school

De gebouwen op Bwama Island werden oorspronkelijk gebruikt als onderdak voor melaatsen. In 1931 stichtte een Engelse arts van de Church Missionary Society een leprakolonie op het eiland en later werden deze gebouwen in gebruik genomen als klaslokalen en slaapzalen. Op het eiland staat er ook een Primary School, een kerkgebouw en een hospitaaltje. 

De schoolgebouwen zijn nooit gerenoveerd en zijn dan ook in slechte staat: de klaslokalen en ook de slaapplaatsen van de leerlingen zijn oud en versleten, de daken lekken, de bepleistering valt van de muren, malariamuggen en andere ongenode gasten kunnen ongestoord door de kapotte ramen naar binnen. Er is geen stromend water en nauwelijks elektriciteit. Wasgelegenheid is er niet, er zijn alleen een paar primitieve toiletten. In de keuken wordt gekookt op een houtvuur op de grond en het drinkwater komt uit het meer.

Verankering van het project

Wij zijn twee leerkrachten die de school voor de eerste keer bezochten in oktober 2017 en er dan enkele weken lesgegeven hebben. Begin 2020 zijn we er teruggekeerd om de verdere stappen in ons samenwerkingsproject te bespreken. Onze contactpersonen daar zijn collega’s die ook erg betrokken zijn bij de gemeenschap rondom Lake Bunyonyi.

Doel van het project

Met ons kleinschalig project willen we de secundaire school ondersteunen zodat de armste jongeren uit de omliggende dorpen betere kansen krijgen om zich te ontwikkelen en zo sterker in het leven te staan.

De renovatie van de gebouwen, de vervanging van de daken en de bepleistering van de murenis ons eerste doel. In de vorige jaren hebben we met de hulp van onze sponsors en de gemeente Boechout twee klasgebouwen en ook één van de meisjesslaapzalen kunnen renoveren. In de nabije toekomst willen we ook andere klaslokalen en slaapzalen renoveren. 

Op langere termijn willen we de zelfredzaamheid van de jongeren verhogen met een voeding- en gezondheidsproject.

Steun aan het project

Wil je dit project steunen en wil je ons eenmalig of op regelmatige basis sponsoren, dan kan dit op rekeningnummer BE48 5230 8027 2427 van Leraars zonder Grenzen met mededeling “Gift aan LzG: Lake Bunyonyi Project".

 

Nieuws

Contact

Els Janssens en Inge Van Der Biest
bunyonyi.secondaryschool@gmail.com