Piano Posso: een muzikaal project in een Braziliaanse favela

  • LzG
  • | Nieuws
  • | Piano Posso: een muzikaal project in een Braziliaanse favela
30/06/2018
Leraars zonder Grenzen erkent ook projecten die focussen op naschoolse opvang en begeleiding: huistaakklassen, naaiateliers, taallessen, ... Voor het eerst verwelkomen we nu een heuse muziekschool waar piano en gitaar de boventoon voeren. Sinds 2011 is Willy Janssen de bezieler van dit project in de favela van Granja Portugal, een stadswijk van de Braziliaanse stad Fortaleza.

Ver van de toeristische uitgangswijk Dragão do Mar en de Pirata Bar met de hartstochtelijke ritmes van de Forró (typische muziek/dans uit het noordoosten van Brazilië) en de Axé (de carnavalsmuziek uit Bahia) ontdekte Willy wat muziek voor de hangjongeren in de favela kan betekenen. Zij ervaren dat je mits volharden resultaat kan bereiken, sommigen kunnen later met hun gitaar of op hun piano aan de slag als muzikant in een bar ...


Samen met twee muziekleraren Philip en Assis verzorgt Willy muziekles voor een tiental jongeren. Bij de aanvang van het project konden zij terecht bij mensen met een piano thuis. Nu bezit de school een eigen muzieklokaal wat de organisatie van de lessen makkelijker maakt. In de planning is ook de nieuwbouw van een concertzaaltje voorzien dat ook kan verhuurd worden. Inkomsten haalt de school momenteel via een kleine cafetaria die aan de school verbonden is.
Vrijiwlligers zijn er welkom mits muzikale lerarencompetenties gecombineerd met Portugese taalkennis.   

Meer info?