Proud

"The village" is een vzw voor internationale samenwerking. Voor de naam vond de vzw inspiratie in een oud Afrikaans spreekwoord: "Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden".

Oeganda, Afrika

The village werkt aan het PROUD-project in Kabale, Oeganda. 'Proud' is Engels voor 'trots' of 'fier'. Kinderen met een verstandelijke beperking zijn trots als zij meetellen. Als ze bijvoorbeeld net als andere kinderen naar school mogen gaan.

Plannen en visie

Op termijn beoogt het project een volledig onderwijstraject aan te bieden aan kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking - van inclusief kleuteronderwijs tot informele beroepsopleiding - en wil het jongvolwassenen aan een passende tewerkstelling helpen. Het project wil eigenlijk geen ontwikkelingsproject zijn, maar een onderdeel van de dienstverlening voor personen met een beperking in de Oegandese samenleving. Het valt moeilijk te voorspellen wanneer Oeganda in staat zal zijn om een passende dienstverlening voor alle personen met een beperking die daar nood aan hebben te organiseren resp. te subsidiëren. Ook in België lijkt dit nog niet volledig gelukt.

Meewerken?

Je kan op verschillende manieren meewerken aan het PROUD-project: 

  • als vrijwilliger hier of in Oeganda. Wij zoeken vooral personen die vaardigheden hebben op het vlak van (speciaal) onderwijs, uitbaten van een cafetaria (waarin jongeren met een verstandelijke beperking tewerkgesteld zijn) of tuinbouw. Ook mensen die het project via foto en video kunnen promoten.
  • door ons project in Kabale en de regio van Lake Bunyonyi te bezoeken. Je kan bij ons in de home stay verblijven. Iedereen is welkom.  
    Wil je in groep het wereldkampioenschap wielrennen in Kigali bijwonen? Meld je dan bij ons aan voor logement of kamperen.
  • door een gift te doen (zie de donatie knop). 
     

Vanaf 2025 plannen we een nieuw project over de ‘lokale geschiedenis’ van enkele gehuchten aan de oevers van Lake Bunyonyi. We denken o.a. aan een ‘museum van het dagelijks leven’. Kan je ons iets bijbrengen over transport over water,  ‘birding’ en lokale geschiedenis in kaart brengen, laat van u horen aub.


 

Contact

Leon Peeters
Nerenweg 122F
9270 Kalken
0485 71 19 12
leonpeeters53@gmail.com

Meer over Proud