Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil !

  • LzG
  • | Nieuws
  • | Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil !
20/03/2019
Het 2de werkjaar Educate Me – Cameroon zit er quasi op. De resultaten mogen gezien zijn, doch verdwijnen in het niet door de aanhoudende rellen in de 2 Engelstalige  provincies waarin we ’t meeste werkzaam zijn.

2018 was beoogd een rustjaar te zijn, totdat de plaatselijke socio-politieke situatie zich stabiliseerde, doch dat bleek utopie.

Reeds in februari woedde een brand in SARICO in de meisjesslaapzaal, en mede werd een deel van het ondergebrachte materieel van het naaiatelier beschadigd. De meisjes zelf, verloren gave en goed. We hielpen waar we konden met steun van sponsors. 

Het lopende inrichtingsprogramma voor de technische ateliers i.s.m. provincie WVL en Fortis Foundation H2H werd gesteund door GenCoo Malawi vzw. Rond de verkiezing op 7 oktober in Kameroen, waren de rellen zo hevig, dat het project een stilstand kende. De mensen kunnen zich niet veilig bewegen voor de laatste aankopen, en toch geschiedde.

Des al niet te min bouwden we in A.R.C.H.- Francescana het Holy Innocents House: behandelkamers voor kinderen met handicap. We danken onze partners provincie WVL, Wereldmissiehulp vzw, BFOS vzw, DIS Waregem, Hulp Missie en Ontwikkeling vzw, GROS Zedelgem, en zovelen voor de steun die we genieten voor dit hoofdprogramma van 2018. We zijn in de afwerkingsfase van de bouw gekomen, en worden verstoord in de communicatie met onze partners in de getroffen Engelstalige gebieden. De zusters werden recent hun laptop ‘s en telefoons hardhandig afgenomen onderweg naar Kumba, waar de hoofdzetel van de congregatie zich bevindt. We laten de zusters, de projecten en de bevolking niet in de steek. In 2019 werken we verder af en o.a. Medihulp ZW Vlaanderen steunt de eerste inrichting Holy Innocents House, waarvoor dank.

Het sanitair in SATHEVOC werd afgewerkt met bouw van extra waterput met solar pomp,  tank en extra waterbakken voor CamePads i.s.m. GROS Wevelgem. SATHECCOL kreeg de goedkeuring voor bouw Hogeschool in Sabongari. Eerdaags starten ze hoopvol op vrede de bouw, dit alles i.s.m. de provincie West- Vlaanderen.

Ondertussen zijn ongeveer 400.000 mensen ontheemd in getroffen regio’s van huidig Kameroen op een bevolking van meer dan 24 miljoen. Minstens 30.000 zijn gevlucht naar Nigeria. En zelf ontvangt Kameroen +/- 350.000 vluchtelingen uit buurlanden. deels in de strijd tegen Boko Haram. Zo is Kameroen school voorbeeld: ‘85 procent van alle vluchtelingen worden opgevangen in ontwikkelingslanden zelf; vaak buurland van hun land van herkomst.’We steunen dan ook de bisdommen in de oproep tot dialoog. Zelf vragen we uitdrukkelijk de internationale aandacht en monitoring en hulp, ook inzake onderwijs van de ontheemden en de vluchtelingen in ontwikkelingslanden.   

Ons projectwerk 2019 staat in teken van Humanitaire hulp.

Nadat onze werk- en ooggetuige bezoeken afgelast werden, schonken we onze reisbagage hulpgoederen aan Acres of Hope Belgium vzw voor de oprichting van hun brousse  gezondheidscentrum in Liberia. Sinds 2014 werken wij samen, eerst in de strijd tegen Ebola die in Liberia overwonnen werd.  Zo werken we over grenzen heen.  Zo ook steunen 2 van de armste landen van Afrika m.n. Liberia en Malawi ons. U kan ons ook steunen via  www.kontinenten.be  en www.lzg.be  vermeld aub gift aan Educate Me – Cameroon: meer info op www.educateme-cameroon.be onder contact.  Dank u wel! 

Mogen we de Vrede vinden, bouwend aan een toekomst voor elk kind.  MDV