Droevig nieuws en een oproep

  • LzG
  • | Nieuws
  • | Droevig nieuws en een oproep
25/02/2021
De voorbije weken kreeg één van onze aangesloten projecten "Eye For Salone" (Sierra Leone) te maken met malafide praktijken ten nadele van hun schoolproject.

Griet Goris, Mohamed Sanko en Katelijne Domen van Eye for Salone in Sierra Leone stuurden ons volgend bericht:

"Tot onze grote spijt werden we in de afgelopen weken geconfronteerd met malafide praktijken ten nadele van ons schoolproject in opbouw, te Six Mile Waterloo. Zoals jullie weten hebben we naast onze kleuter- en lagere school in Newton, ook een secundaire school. De secundaire school en bijhorigheden die daar beetje bij beetje gebouwd werden in de afgelopen jaren en van zonnepanelen voorzien, zouden met wat geluk, in september 2021 klaar zijn om de deuren te openen voor leerlingen van het eerste middelbaar. 
Jammer genoeg werd het sanitaire blok vernield, enkele weken geleden. Enkele dagen geleden werd ook het conciërge gebouwtje, dat later dienst zou doen als kantoortje bij de school, vernield. Het schoolgebouw is voorlopig ongeschonden, maar de schrik zit er goed in.

De vernielingen zijn aangebracht door een persoon, die vorig jaar is opgedoken, en claimt dat hij de eigenaar is van deze gronden.  Zowel Eye For Salone als verschillende van de buurtbewoners, kunnen documenten voorleggen waaruit het tegendeel blijkt. Vermoedelijk werden rechters omgekocht waardoor de rechtbank de man gelijk gaf, met alle gevolgen van dien.

Dit voorval toont aan hoe moeilijk het is om in dit land projecten te realiseren, niets is evident. Sierra Leone is niet het enige Afrikaanse land waar eigendommen soms door verschillende personen verkocht worden, omdat ze zichzelf als eigenaar beschouwen van de gronden. Zelfs in hoofdsteden is een notariële akte geen alledaagse zaak, laat staan op het platteland. In kleinere dorpen wordt de verkoop van eigendommen vastgelegd in documenten die door de plaatselijke Headman, Chief of Honorable worden opgetekend en afgestempeld, waarvan een kopie wordt bijgehouden binnen het Ministerie van Land, en die wel een zekere rechtsgeldigheid hebben.

Even zonk de moed ons in de schoenen, maar we kunnen de moed niet laten zakken, omdat we de kinderen (en ook de buren) niet aan hun lot willen over laten. Bovendien zijn we dit ook verantwoord aan al onze Belgische donateurs en in het bijzonder de vrijwilligers van Edukado en Energy Assistance.  

We hebben inmiddels brieven verstuurd naar verschillende lokale Ministeries (Education, Internal Affairs en The Statehouse van de President) om bescherming te vragen over hetgeen er nog rest, en om tussen te komen in deze zaak. Tot op heden mochten we echter geen antwoord ontvangen.nDaarnaast sturen we ook samen met Edukado een brief naar de Belgische ambassade en de Belgische Minister van Ontwikkelingssamenwerking Kitir.

We zouden graag een oproep doen, aan jullie, om mee kracht bij te zetten, en mails te sturen vanuit jullie eigen naam.  We hopen dat deze actie zal aantonen dat we ECHT wel tussenkomst verwachten, en dat het niet een mailtje is, die onbeantwoord wegkwijnt in de mailbox van ene ambtenaar.

Concreet:

Hieronder vind je een voorbeeldbrief opgesteld. Jullie kunnen de inhoud van deze brief kopiëren naar een nieuwe e-mail of de brief aanpassen en als bijlage versturen. Deze brief a.u.b. versturen naar volgende email adressen:

info@mbsse.gov.sl  
info@psru.gov.sl  
info@statehouse.gov.sl

 

Voorbeeldbrief

(plaats + datum)

Subject: Demolition of ‘The Flemish Secondary School’ at 6 Mile (Waterloo)

Dear Sir / Madam,

I’m one of the (financial) supporters of the Belgian-Sierra Leonean humanitarian organization EYE FOR SALONE. Like EYE FOR SALONE, I believe every child has the right to a quality education. 

Through this letter I would like to bring your attention to the regrettable destruction of the sanitary block and the head master office from ‘The Flemish Secondary School’ at 6 Mile village (Waterloo). This school with solar system has been built by the Belgian organizations EYE FOR SALONE, in collaboration with EDUKADO and ENERGY ASSISTANCE (part of the international electricity company, commonly known in Sierra Leone as TRACTEBEL). All this with a view to provide educational opportunities to the youth of Sierra Leone. 

I’m informed that the schoolbuilding that is left, is under threat. 

Therefore, I want to ask for your urgent intervention to protect this schoolbuilding, on behalf of the Sierra Leonean and Belgian people that are involved. 

Yours sincerely, 

(Naam + contactgegevens)